Projecten per branche
Amsterdam UMC
Vraagstelling
Het AUMC is bezig gebouwen en installaties te vernieuwen voor een toekomstbestendig gebruik. Dit resulteert in veel (complexe) huisvestingsprojecten en kennisvraagstukken. AUMC heeft WorkWire gevraagd om hen te ondersteunen en te begeleiden.
Resultaat
WorkWire ondersteunde AUMC de aankomende jaren op het gebied van o.a. projectmanagement en huisvestingsadvies en het professionaliseren van de interne huisvestingsorganisatie van het medisch centrum. Enkele resultaten hierin zijn o.a. opstellen van beleidsnotities, proces begeleidingen, opstellen van een space planning, schetsontwerpen, verhuizingen, het ophalen van data en onderzoek.
Erasmus Medisch Centrum
Vraagstelling
Begin 2016 is besloten om ‘vernieuwend werken’ ook als uitgangspunt te nemen voor de kantooromgeving en een nieuw werkplekconcept te ontwikkelen voor de nieuwbouw; een omgeving waarin medewerkers optimaal kunnen werken aan complexe zorg-, onderwijs- en onderzoeksvraagstukken. Dit betekent een omvangrijke aanpassing van de bestaande huisvesting en een intensief begeleidingstraject van medewerkers om ze goed voor te bereiden op de vernieuwde manier van werken. WorkWire kreeg opdracht voor het begeleiden, ontwikkelen en implementeren van het nieuwe werkplekconcept programma ‘Ons Nieuwe Erasmus’.
Resultaat
WorkWire maakt vanuit haar ruime ervaring met academische organisaties de vertaling van organisatiekenmerken, medewerkersprofielen en werkprocessen naar een passende werkomgeving. Daarnaast heeft WorkWire een belangrijke rol in het ontwikkelen en uitvoeren van het verandermanagement, waarbij ook gebruik gemaakt wordt van Workplace Nudging. Verder ontzorgt WorkWire de projectorganisatie van Erasmus MC met het uitvoeren van het projectmanagement en het vervaardigen van ontwerptekeningen.
In 2020 wordt vanwege Corona het concept aangevuld met het door ons nieuw ontwikkelde concept ‘Mixed Presence Office’.
NHTV
(Breda University of Applied Sciences)
Vraagstelling
WorkWire is gevraagd te ondersteunen en de projectgroep te adviseren. WorkWire heeft samen met NHTV het gedragsveranderingsprogramma vormgegeven. Met dit programma worden medewerkers en het management gefaciliteerd in de gedragsverandering die nodig is voor een activiteitgerelateerde werkomgeving.
Resultaat
Om het communicatie- en change-programma te ontwikkelen hebben we samen met de projectorganisatie NHTV@Work helder gemaakt waar het nieuwe werkplekconcept voor staat, wat ze ermee willen bereiken en wat dat betekent voor de gewenste manier van werken en daarmee voor het change-proces. We hebben dat weergegeven in een storyline en een routekaart. Op basis van deze input heeft WorkWire een programma met bouwstenen ontwikkeld, inclusief een indelings- en inrichtingsplan. Het resultaat is een moderne campus met een nieuwe internationale naam.
UMC Groningen
Vraagstelling
UMC Groningen (UMCG) heeft WorkWire gevraagd om een onderzoek te doen naar de mogelijkheden van een flexibele kantoorconcepten.
Binnen het UMCG lopen een aantal bouwprogramma’s. Door het ver-nieuwbouwen van een groot areaal worden bestaande kantoormeters verdrongen die elders in bestaande gebouwen op de campus opgevangen moeten worden. Daarom is een kadergroep in het leven geroepen om kaders op stellen voor de toekomstige kantoorhuisvesting voor de verschillende in het UMCG aanwezige functiegroepen. WorkWire heeft voor de kadergroep de volgende activiteiten uitgevoerd:
- Het op basis van best practises opstellen van persona’s voor functies met een kantoorcomponent. Deze persona’s zijn zodanig ontwikkeld dat zij een directe koppeling hebben met het functiewaarderingssysteem.
- Het ontwikkelen van een systematiek waarmee op basis van de formatie en de persona’s de ruimtebehoefte kan worden doorgerekend voor kantoormeters onderscheiden naar drie schillen variërend in noodzaak van nabijheid. Deze systematiek sorteert voor op de invulling van de medisch academische werkomgeving.
- Dit is vervolgens in een dynamisch rekenmodel verwerkt waarmee op verschillende organisatieniveaus doorrekeningen kunnen worden gemaakt.
Resultaat
Een rekenmodel dat UMCG kan gebruiken voor het bepalen van de ruimtebehoefte voor kantoren.
University of Twente
Vraagstelling
De faculteit Behavioural, Management and Social Sciences is continu op zoek naar mogelijkheden om de samenwerking in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering te versterken. Dit doet ze enerzijds door organisatorische optimalisatie, zoals het samenvoegen van vakgroepen in clusters. Anderzijds wil de faculteit samenwerking via de huisvesting zo goed mogelijk ondersteunen. Doordat vakgroepen jaarlijks groeien en krimpen, is het steeds weer een puzzel om passende huisvesting te bieden, met als gevolg dat veel verhuismutaties plaatsvinden. WorkWire kreeg de opdracht om voor de faculteit Behavioural, Management and Social Sciences (BMS) via een onderzoek de vraag naar en aanbod van huisvesting in kaart te brengen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Voor de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) hebben middels een haalbaarheidsstudie gekken hoe de sterke groei en gebrek aan ruimte van de vakgroep Human Media Interaction (HMI) kon worden gehuisvest.
Resultaat
WorkWire heeft voor de faculteit BMS via data-analyse, locatieschouws en interviews met verschillende betrokkenen, vraag naar en aanbod van huisvesting in kaart gebracht. De verschillende samenwerkvormen zijn geïnventariseerd en van daaruit zijn logische ruimtelijke relaties bepaald. Ook is het ruimtegebruik bekeken. Daaruit is gebleken dat medewerkers ruim gehuisvest zijn, maar dat de bestaande inrichting zorgt voor een ineffectief gebruik, waardoor medewerkers alsnog ruimtegebrek ervaren. Het onderzoek van WorkWire vormt het vertrekpunt voor een nieuw huisvestingsplan voor de faculteit BMS. Voor de faculteit EWI en de vakgroep HMI hebben we een haalbaarheidsstudie gemaakt en hebben we de vakgroep ondersteund in het proces naar de nieuwe locatie.