Projecten per branche
Belastingdienst
Vraagstelling
In 2016 heeft de Belastingdienst in Breda een nieuw kantoor in de OV terminal in gebruik genomen. Het nieuwe kantoor is ingericht volgens de FWR, het Rijksbrede beleid voor de fysieke werkomgeving. In 2017 constateert de Belastingdienst dat de organisatiecultuur en fysieke werkomgeving nog beter op elkaar kunnen aansluiten. WorkWire kreeg de opdracht om hiervoor een oplossing aan te dragen.
Resultaat
WorkWire ontwikkelde samen met medewerkers van de Belastingdienst Workplace Nudges, bedoeld om het activiteitgericht werken leuker en makkelijker maken. WorkWire heeft voor de Belastingdienst een maatwerk aanpak ontwikkeld, inclusief een leergang volgens het ‘train-de-trainer’ principe. Zo werkten wij samen met de interne organisatie aan een optimaal gebruik van de werkomgeving, inclusief de borging daarvan.
Ministerie van Justitie en Veiligheid
Vraagstelling
De vraagstelling was tweeledig:
- Het ontwikkelen van een pilot voor de huisvesting van agile werken team van de Justitiële Informatiedienst.
- De organisatieonderdelen OM, DJI, RvdK en COA ondersteunen bij het in kaart brengen van de huisvestingsbehoefte. Op basis hiervan moet bepaald worden of de FWR kaders toereikend zijn om deze behoeften te accommoderen.
Resultaat
WorkWire heeft middels een strategische sessie de waarden bepaald. Vanuit deze input is er een storyline ontwikkeld die de basis is geweest van het ontwikkelen van een geschikte werkomgeving
Beoogde resultaten van het onderzoek zijn o.a.:
- Uitkomsten van het activiteitenonderzoek en een analyse daarvan
- Advies over een geschikte werkomgeving voor agile/scrumteams
- Inzicht in aspecten als werkplekmix en flexfactor
- Toets op FWR-conformiteit en inzicht in eventuele afwijking
Ministerie van Defensie
Vraagstelling
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft aan WorkWire gevraagd een Integraal Programma van Eisen op te stellen voor de huisvesting van de bewoners van het monumentale A-gebouw aan het Plein Kalvermarkt Complex te Den Haag. De huisvestingskaders voor dit project zijn beschreven in het programma “Genetwerkt Samenwerken”, een kaderstelling die sterke overeenkomsten met de FWR vertoont. Een aanzienlijk deel van de te huisvesten gebruikers vraagt echter extra aandacht.
Resultaat
WorkWire heeft haar FWR expertise ingezet om die kaderstelling op maat toe te passen voor deze specifieke gebruiker. Daarvoor hebben we eerst een gebouwscan inclusief een inpassingsstudie gedaan om de potentie van gebouw A te analyseren. Daarna is een Integraal Programma van Eisen samengesteld conform vigerende kaderstelling met daar waar nodig maatwerk voor de verschillende VIP gebruikers.
Politie
Vraagstelling
De Politie heeft WorkWire gevraagd voor ondersteuning via de functie van Huisvestingsregisseur en met het ontwikkelen van een toolkit. WorkWire adviseert de politie op verschillende niveaus in verschillende projecten. De verbouwing van panden gaat gepaard met de invoering van het Activiteit Gerelateerd Werken. Voor medewerkers van de eenheid is deze manier van werken nieuw.
Resultaat
WorkWire heeft in de rol van regisseur Activiteit Gerelateerd Werken (AGW) als eerst de eenheidsleiding bekend gemaakt met de principes van het werkplekconcept. Deze strategische alignment is belangrijk voor een succesvolle implementatie. Zo is de eenheidsleiding in staat om medewerkers op een uniforme wijze te informeren over het nieuwe werkplekconcept en zijn ze zich bewust van haar rol in het creëren van bewustzijn en draagvlak. Door vervolgens een brug te slaan tussen de disciplines FM, ICT en HR zijn eerste stappen gezet naar een programmatische benadering binnen het project. Communicatie & verandermanagement wordt niet langer gezien als een op zichzelf staand proces, maar een integraal onderdeel van de concept- en ontwerpfase. Met een doelgroepgericht communicatieplan en toolkit ontwikkeling zorgt WorkWire ervoor dat alle teams binnen de eenheid bekend raken met de principes van AGW en de gevolgen daarvan op hun manier van werken.
Rijkswaterstaat
Vraagstelling
Rijkswaterstaat heeft een grote vastgoedportefeuille en wil een nieuwe werkplekconcept implementeren. Om invulling te geven aan deze implementeren is WorkWire gevraagd hierbij de helpen.
Resultaat
WorkWire ondersteunt het CDV-team van Rijkswaterstaat in de volle breedte. Als expert in de FWR en het Rijksbrede werkplekconcept Tijd-, Plaats- en Apparaatonafhankelijk Werken vervult WorkWire de rol van huisvestingsadviseur binnen meerdere masterplannen. Daarnaast heeft WorkWire een belangrijke rol in kennisontwikkeling en –borging binnen de Corporate Dienst en het CDV-team.
RVO
Vraagstelling
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) wordt gehuisvest volgens het Masterplan Rijkshuisvesting. In Assen, Den Haag, Zwolle en Deventer krijgt RVO een FWR-werkomgeving in een Rijkskantoor, oftewel een werkomgeving die voldoet aan de eisen van de Fysieke Werkomgeving Rijk (FWR). Dit betekent een generieke, in hoge mate gestandaardiseerde kantooromgeving volgens de principes van het Tijd-, Plaats- en Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW).
RVO heeft WorkWire gevraagd hen te ondersteunen met het opstellen van weloverwogen en intern breed gedragen inrichtingsvoorstellen.
Resultaat
WorkWire is binnen de projectorganisatie de linking pin tussen eindgebruikers (medewerkers van RVO) en ondersteunende afdelingen als RE, FM, ICT en HR. Daarnaast zorgt WorkWire namens RVO voor de afstemming met het Rijksvastgoedbedrijf, de concerndienstverlener van het Rijk, DGOO en GO met als doel om een werkomgeving te creëren die optimaal aansluit op de huisvestingsbehoefte van RVO, bij de FRW richtlijnen en het beleid voor Rijkskantoren.
Onze toegevoegde waarde zit in het zodanig toepassen van de FWR dat het binnen de kaders toch de juiste omgeving gecreëerd wordt voor de specifieke gebruiker.
Vredespaleis
Vraagstelling
Het Vredespaleis dient binnenkort gerenoveerd te worden. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft WorkWire gevraagd om een ruimtelijk en functioneel Programma van Eisen te ontwikkelen voor de tijdelijke huisvesting (huisvesting gedurende de renovatie van het Vredespaleis) van het Permanent Hof van Arbitrage”.
Resultaat
Samen met medewerkers van het Permanent Hof van Arbitrage hebben we in enkele virtuele bijeenkomsten en een fysieke rondgang afgepeld welke werkzaamheden er binnen de organisaties plaatsvinden. Daarbij is onderscheid gemaakt tussen de hoorzittingsprocedures en de werkzaamheden op kantoor. De grote uitdaging bleek te zitten in de look & feel en de vele papieren dossiers die cruciaal zijn voor hun manier van werken.
Het opgeleverde ruimtelijk en functioneel programma van eisen met bijbehorende ruimtestaat is de basis voor het Rijksvastgoedbedrijf om een geschikte huisvesting te vinden.
WorkWire is ondertussen ook gevraagd hetzelfde proces te doorlopen met International Court of Justice.