Projecten per branche
Gemeente Arnhem
Vraagstelling
Als gevolg van verzelfstandig en regionalisering, is de ambtelijke organisatie aanzienlijk gekrompen, waardoor er minder vierkante meters nodig zijn in het Stadskantoor.
Het zijn van een regie-organisatie heeft grote invloed op de manier van werken. Huisvesting en ICT zijn belangrijke randvoorwaarden om deze nieuwe manier van werken te faciliteren. Met een verbouwing en optimalisatie in gebruik van het Stadskantoor kan op kosten van huisvesting worden bespaard én Het Nieuwe Werken verder worden gestimuleerd. Naast de herhuisvesting van de ambtelijke organisatie wil de gemeente het Stadhuis duurzaam renoveren en een betekenisvolle relatie creëren tussen het Stadhuis en de stad.
Opdracht was het ontwikkelen van een ruimtelijk, functioneel en facilitair Programma van Eisen voor de gemeentelijke huisvesting. In het Programma van Eisen is rekening gehouden met de ambitie om de huisvesting te optimaliseren door meer medewerkers van de (ambtelijke) organisatie in het Stadskantoor te huisvesten.
Resultaat
WorkWire heeft, in een intensief traject met medewerkers en projectorganisatie, een ruimtelijk, functioneel en facilitair Programma van Eisen voor de gemeentelijke huisvesting ontwikkeld. Dit Programma is een beschrijving van de functies en voorzieningen die in de nieuwe situatie moeten worden gehuisvest en hoeveel ruimte daarvoor nodig is. Ook beschrijft het de onderlinge relaties tussen de functies en de behoeften voor het gebruik van de functies. Tenslotte geeft het rapport inzicht in de onderbouwing en de achtergrond van bepaalde keuzes. Verder was WorkWire penvoerder van het Integraal Programma van Eisen (IPvE), waar tevens de eisen ten aanzien van techniek, duurzaamheid en mobiliteit zijn opgenomen. Dit IPvE diende als onderlegger voor de inpassingsstudie en financiële doorrekening van de verschillende huisvestingsscenario’s.
Gemeente Enschede
Vraagstelling
Vertrouwen en vrijheid zijn belangrijke fundamenten onder het werkgeverschap van de gemeente Enschede. Vrijheid om autonoom te werken en het vertrouwen dat medewerkers het beste doen voor de stad en haar inwoners. De keuze om hybride te gaan werken is voor de gemeente hierin een logische volgende stap: medewerkers krijgen de ruimte om, in overleg met hun collega’s en leidinggevende, de werkplek te kiezen die past bij het werk dat ze doen: thuis, op kantoor of op een andere locatie. Om hybride te kunnen gaan werken, zijn aanpassingen nodig aan gebouwen, digitale middelen en gedrag (Bricks, Bytes, Behaviour).
Wij hebben een enquête uitgezet om de toekomstige behoeften van medewerkers aan werkplekken en voorzieningen op kantoor inzichtelijk te maken. We hebben dat vertaald in een integraal werkplekconcept (“Hybride Werken”) op de pijlers ICT/AV, Huisvesting/Facilitair en Strategie/HR dat aansluit bij de nieuwe wensen, behoeften en richtlijnen. Om dit tastbaar te maken hebben we een inpassingsstudie van het werkplekconcept op bouwdelen van het Stadskantoor, Stadhuis en Noordmolen gemaakt om zo de geschiktheid van deze locaties vast te stellen. Dat hebben we tevens doorontwikkeld in technische en bouwkundige eisen en hebben de financiële haalbaarheid berekend.
Resultaat
Inmiddels is het Hybride Werken concept geheel ontwikkeld, zijn de ontwerpen voor de pilotverdiepingen opgeleverd en is de nieuwe werkomgeving gerealiseerd. WorkWire blijft betrokken om de pilot te evalueren en op basis van de feedback het concept verder door te ontwikkelen.
Gemeente Haarlemmermeer
Vraagstelling
Het oude raadhuis van de gemeente Haarlemmer is sterk verouderd en toe aan vervanging. Aan WorkWire de vraag om te ondersteunen bij het ontwikkelen van een integraal programma van eisen voor een nieuw te bouwen gemeentehuis en de tijdelijke huisvesting, het ontwikkelen van het werkconcept en de organisatie te begeleiden in de transitie door middel van een ontwikkelprogramma.
Resultaat
WorkWire heeft het programma van eisen geschreven voor een nieuw gemeentehuis. Een gemeentehuis dat de gemeente gaat helpen te bezuinigen, efficiënter te werken en nog beter van dienst te kunnen zijn voor de burger. De kernwoorden ‘waarderend, professioneel en samen’ zijn uitgangspunten voor het geschreven programma van eisen. Een nieuw gemeentehuis betekent ook een nieuwe manier van werken. WorkWire neemt alle medewerkers mee in deze transitie naar het activiteit gerelateerd en hybride werken. Hiervoor is een ontwikkelprogramma ontwikkeld waarin de organisatie gefaseerd wordt meegenomen, eerst naar de tijdelijke huisvesting en vervolgens naar een nieuw gemeentehuis.
Gemeente Zoetermeer
Vraagstelling
De gemeente Zoetermeer wil de gezamenlijke ambities ten aanzien van Het Nieuwe Werken scherp krijgen en deze concreet vertalen in uitgangspunten van het bijbehorende huisvestingsconcept.
Hiermee kan een vertaalslag worden gemaakt naar een inrichtingsconcept voor de nieuwe kantoorverdiepingen.
Resultaat
We hebben de ambities van de gemeente vertaald in een vlekkenplan en deze uitgewerkt voor het publieksgebied, het vergadercentrum, de kantooromgevingen en een ruimtelijk functioneel programma van eisen. Met dit functioneel programma van eisen heeft OTH Architecten een vertaling gemaakt naar een passende inrichting.